Hulp bij Alzheimer, Dementie en Geheugenproblemen

Hulpmiddelen bij geheugenproblemen

Geheugenproblemen komen jammer genoeg steeds vaker voor. Vrijwel elke familie krijgt er vroeg of laat mee te maken. Gelukkig bestaan er diverse hulpmiddelen die het leven met een geheugenstoornis net een beetje makkelijker maken. Stichting hulp en huisvesting informeert u over de mogelijkheden…

Kalenderklokken

Wat is een kalenderklok

Een kalenderklok is een grote analoge klok die naast de tijd ook de dag en datum weergeeft. Op de klok is dus duidelijk af te lezen welke dag en maand het is.

klok-sonja-witDe kalenderklok is overigens volledig automatisch. De klok houdt rekening met het aantal dagen van elke maand. De klokken die wij leveren houden zelfs rekening met schrikkeljaren. U hoeft dus slechts één keer de juiste datum in te stellen.

Voor wie is de kalenderklok?

Een kalenderklok is met name geschikt voor beginnende dementerenden. Het verhoogt het dag- en tijdsbesef van de gebruiker. Op de kalenderklok is immers altijd de dag, datum en maand duidelijk af te lezen. Zo raakt u, of uw familie, minder snel in de war welke dag het nu precies is.

Ook voor senioren

De kalenderklok is dankzij de grote cijfers en letters ook ideaal voor senioren. De vakken met dag, dag van de maand en maand worden op 3,5 bij 2,5 cm weergegeven.

Waarom een kalenderklok?

Een grote analoge klok met een duidelijke datumaanduiding kan van invloed zijn op de kwaliteit van leven. Althans, dat meent Henri Klein Hesseling van de Stichting Hulp en Huisvesting en bestuurslid van de Alzheimer afdeling Dordrecht en omstreken.

Zijn mini-onderzoek naar het effect van deze klok onder tien thuiswonende dementerenden heeft tot een voorzichtig positief resultaat geleid. Henri werkte vijftien jaar als sociaal-psychiatrisch verpleegkundige op de afdeling ouderenzorg van de RIAGG (Regionale Instituten voor Geestelijke Gezondheidszorg). In die hoedanigheid bezocht hij veel patiënten thuis.

Henri: “Als een soort standaardtest vroeg ik tijdens deze bezoekjes vaak welke dag het was. Het viel me op dat ik de patiënten daarmee dikwijls in verlegenheid bracht. Dan keken ze vragend de partner aan, of zochten ze naar de krant. Ik bedacht me dat als ze in het bezit zouden zijn van een klok met datumaanduiding, ze dat tenminste onopvallend konden doen.”

In verschillende dagcentra wordt reeds een kalender gebruikt als praktisch hulpmiddel. “Maar als de patiënten weer thuis komen, denken ze niet meer aan hun agenda of klok,” aldus Henri. “Als de patiënt de datum niet meer weet, voelt hij zich snel onzeker. Met een beetje praktische hulp in de vorm van een dagklok, zouden beginnend dementerenden zich iets beter kunnen voelen.”

Voor zijn project ging Henri op zoek naar een goede klok. Die zoektocht verliep uiterst moeizaam. Henri: “Op internet vond ik wel klokken in het Engels of digitale klokken, maar er worden opvallend weinig analoge klokken met een combinatie van (begin)letters van dag en maand in het Nederlands gemaakt. En als ik er dan een tegenkwam, waren de cijfers en letters te klein of nauwelijks leesbaar.” Uiteindelijk stuitte Henri op een groothandel die klokken levert aan onder meer politiebureau’s.

De analoge klok die door deze groothandel wordt geleverd, bevat – naast uiteraard een duidelijke, grote tijdsaanduiding – de afgekorte letters van de betreffende dag en maand. Henri leende de klok uit aan tien thuiswonende dementerenden die hij kende van de Alzheimer Cafés in de regio Dordrecht. Het betroffen allemaal mensen met een redelijk concentratievermogen, of personen die zich in het beginstadium van het dementeringsproces bevinden.

De reacties waren naar tevredenheid. “Voor sommigen vormde de klok een geheugensteuntje voor het onthouden van verjaardagen. Voor anderen was het handig bij het maken van afspraken. Een vrouw meldde dat ze blij was dat haar man minder om de tijd vroeg,” aldus Henri.

Bestel nu een kalenderklok!

In onze webshop zijn diverse kalenderklokken te koop.

GPS tracking

Kent u iemand die dagelijks op pad gaat, maar de weg naar huis niet weet te vinden? Maakt u zich daar zorgen over? Waarom maakt u geen gebruik van een GPS-systeem? Wanneer u het wilt, kunt u dan via de computer uitzoeken waar uw partner, familielid of client zich bevindt en zo nodig kunt u ook met haar of hem in contact komen.

Gps tracking stelt u in staat om de locatie van een persoon te monitoren. Hiermee kunt u dwalende geliefden eenvoudig terug vinden. Zie onze webwinkel voor gps tracking paketten.

    1 Comment

  1. klokken zijn heel goed

    tweede besteld .

    irena

    29 mei 2016

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *